2015 m. gruodžio 21 d.

Dovana

Šis įrašas skirtas dovanoms, ne bet kokioms, o Kalėdinėms :)

Dovana – daikto įteikimas kitam žmogui negaunant už tai jokio atlygio.
 Dažniausiai dovanos teikiamos švenčių proga.

Kalėdinių dovanų dovanojimas yra  susiję su Jėzaus atėjimu į šį pasaulį.
 Gimus Kūdikėliui Jėzui, jam nešė dovanas piemenėliai bei trys karaliai – išminčiai. Išminčiai atkeliavo iš Rytų šalies į Jeruzalę ir klausinėjo, kur yra gimęs Jėzus, kadangi buvo matę užtekant Jo žvaigždę ir norėjo Jį pagarbinti. Išminčiai atnešė Jėzui aukso (simbolizuoja dovaną Jam, kaip karaliui), smilkalų (simbolizuoja dovaną Jam, kaip kunigui) ir miros (laidojimo tepalas tam, kuris mirs – Kristus mirė ant kryžiaus už žmonijos nuodėmes).
 Taip atsirado Kalėdinės dovanos, kurios primena apie Trijų karalių dovanas Jėzui ir apie Dievo dovaną žmonijai  - Jo sūnų Jėzų Kristų.
Dovanojant demonstruojame meilę, pagarbą, geranoriškumą kitiems.

 Kalėdų dovanų krikščioniškoji tradicija neatsiejama nuo Kalėdų senelio :) kurio pirmtakas - Šv. Nikolajus. Šv. Nikolajus gyveno 4 a. ir buvo krikščionių vyskupas. Jis garsėjo savo dosnumu, gerumu, ypač rodomu vaikams. Jis dalino skanėstus ir smulkias dovanėles vaikams. Jis norėjo, kad vaikai pasidžiaugtų vaikyste, turėtų ką atsiminti, kadangi tais laikais berniukai jau nuo 8 metų buvo siunčiami dirbti, kad padėtų išlaikyti šeimas, o mergaitės nuo 5 metų padėdavo motinoms namų ruošoje. Pirmosios Kalėdinės dovanos buvo paprastos – pyragėliai, vaisiai, riešutai, lėlytės, drabužiai, saldainiai, apelsinai (tuo metu jie buvo ypatingas skanėstas, nes reti)
 Šv. Nikolajaus garbei tėvai palikdavo smulkias dovanėles, saldainių ir vaisių vaikams. Ši tradicija labai greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje ir iki 10 a. buvo taikoma beveik visose šalyse.
 Ir šiais laikais Kalėdų Senelis Kalėdų išvakarėse ,,aplanko'' kiekvienus namus ir padeda dovanas po egle, bet tik tiems vaikams, kurie buvo geri visus metus.







  Taigi visų pirmą pradėkime ko nedovanoti. :D

  • Nedovanok kitam to, ko pats nenori gauti. Juk dovanojame tam, kad žmogus apsidžiaugtų, bent jau nustebtų.
  • Pagalvok, ką žmogus mėgsta, kokia jo profesija, amžius ar net Zodiako ženklas. Tai gerokai susiaurins pasirinkimų sąrašą.
  • Neatidėk dovanos pirkimo paskutinei dienai ar valandai.
  • Žinokite, kad pati brangiausia dovana – tai laikas, kurį skiriate pabūti su brangiausiais, mylimiausiais, artimiausiais žmonėmis. Jeigu sunku išrinkti dovaną, tiesiog investuokite daugiau į pasibuvimą kartu. 
Jeigu dovanosi draugei....

Puikiai tiks saldainių dėžutė, nuoširdus laiškas ar atvirukas, jūsų abiejų nuotrauka dailiame rėmelyje,
papuošalai, kosmetika ir kiti mergaitiški dalykėliai <3

Jeigu dovanosi draugui...

Puikiai tiks puikiai saldumynai :D, puodelis, kolonėles .
Taip pat jeigu jis domisi sportu ar turi hobį, atsižvelgiant į tai galite padovanoti tam tikros atributikos pvz:. krepšinio kamuolį, rakete ir t.t.

Jeigu dovanosi tėvams....
Na vieniems brangiausių  žmonių dovanok tai, kas simbolizuotų jūsų šiltus santykius. Tai gali būti šiltas megztinis, rankų darbo papuošalai, šiltos kojinės, išdrožinėtas piešinukas...

Ką dovanoti....Sau?....

Nedaugeliui iškyla štai toks klausymas, nes puolant pirkti dovanų kitam visai pamirštame save :P arba niekada to nedarome :D
 Pasidovanok sau patį mieliausią megztinį, bilietą į filmą ar tiesiog dienelę poilsiui.
Karšta vonia, zefyriukai ar šokoladinis sausainis puiki dovana sau !

Taip pat jeigu negalite nupirkti (ne)brangaus daikto, ar dovanoti pinigų nepamirškite, kad dovanoti galima ir šiluma, artumą!
Smagaus pasiruošimo pirkti/pakuoti ar ramiai laukti ( nes dovanos jau nupirktos :D ) Kalėdų....


IKI :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą